Krachttraining ook een sport voor senioren

18 december 2018 / Fitness, Kracht, Spiermassa
Krachttraining ook een sport voor senioren

Krachttraining ook een sport voor senioren

We leven in een tijd waarin het belangrijk is dat we veel langer fit en vitaal blijven, denk alleen maar eens aan de huidige pensioenleeftijd in vergelijking met 10 jaar geleden. Ouderen zijn er veel aan gelegen om zo lang mogelijk jong te blijven en de feitelijke jaren op hun lichaam te vertragen. Sporten, en met name krachttraining, is hiervoor uitermate geschikt.

HOE BELANGRIJK IS HET OM JE LICHAAM TE ONDERHOUDEN NA JE 50e?

Zowel spiermassa als kracht nemen vanaf je 50e jaar met ongeveer 40 tot 50% af. En naarmate je ouder wordt, des te sneller dit proces plaatsvindt! Tegelijkertijd neemt met de leeftijd ook het ademtekort toe, kom je gemakkelijker aan in vetmassa en vermindert het evenwicht. Dit alles heeft een grote invloed op de mobiliteit met het gevolg dat je sneller kunt vallen. Actief willen blijven brengt dus ook een risico met zich mee vanaf een  bepaalde leeftijd. Om dit zoveel mogelijk te beperken is regelmatig (maar niet overmatig) en doelbewust sporten heel verstandig.

WANT SPORTEN LEVERT JE FLINK WAT OP:
• Het risico op zwaarlijvigheid verminderen
• Cholesterolgehalte op het juiste peil houden
• Botmassa vergroten
• Imuunsysteem verbeteren
• Spieren behouden
• Spanningen verminderen
• Het risico op de vorming van bloedklonters verminderen
• Mobiliteit behouden
• Levenskwaliteit verbeteren

WAAROM NU SPECIFIEK KRACHTTRAINING?

Krachttraining is een sport die zeker ook geschikt is voor senioren. Je zorgt ervoor dat het je kracht, spiermassa en je evenwicht behoudt. In tegenstelling tot sommige vooroordelen beperkt de leeftijd de capaciteit van mensen niet om sterker te worden dankzij sport. Je kunt op elke leeftijd sporten omdat veelal de meeste spieren worden getraind zonder dat er cardiovasculaire stress wordt veroorzaakt. Als je op de juiste manier sport in een sportschool waar gedegen kennis en kunde aanwezig is, is het alleen maar goed voor het lichaam Ên voor het welzijn van onze ouderen.

Daarnaast bepaal je bij krachttraining zelf het tempo en zijn de bewegingen aangepast en de posities stabiel. Uiteraard is het wel belangrijk dat je de tips van een coach/trainer volgt om de bewegingen op de juiste manier uit te voeren zodat geen letsels opgelopen worden.
Tot slot is bewezen dat het uitvoeren van oefeningen met gewichten en halters helpt om het intellectuele vermogen op peil te houden. Regelmatig  krachttraining beoefenen, in combinatie met een evenwichtige voeding, verbetert de cognitieve functies.
Kortom, deze sport levert ook onze senioren alleen maar voordelen op! Iedereen wil graag zo lang mogelijk fit en vitaal blijven en zich jonger voelen in lichaam en hoofd. We kunnen het onszelf cadeau geven!

 

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Top
Open chat
1
Stel gerust je vraag
Scan de code
Welkom op de chat van Powerbase Fitness! Waarmee kan ik je helpen?

Kom je er niet helemaal uit? Laat je dan vrijblijvend adviseren door een van onze professionals via deze chat!

Plan ook gemakkelijk via de chat een proefles of intake gesprek! :)